Bespaar energie met deze eenvoudige tips

13 februari 2021

Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze eenvoudige tips kun je thuis zelf gemakkelijk aan de slag. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Lamp uit
Vergeet jij vaak de lampen uit te doen? Zonde! Als je hier meer rekening mee houdt, dan dalen de kosten van je energierekening. Een handige oplossing is het gebruik van een avondklok of timer, zodat het licht nooit meer onnodig aanblijft. Nog meer besparen op je verlichting? Koop dan LED lampen. Deze zijn niet alleen energiezuinig, maar gaan ook een stuk langer mee.

Houd het warm met radiatorfolie
Het kost niet veel, maar de besparing is groot. Radiatorfolie houdt tot wel 96% warmte binnen in huis. Het zorgt er namelijk voor dat er minder warmte via de muur naar buiten verdwijnt, waardoor de energiekosten zullen dalen.

Dicht kieren en spleten
Voelt je woning minder comfortabel door tocht? Plaats dan tochtstrips bij deuren en ramen en maak kieren bij het kozijn dicht met kit. Zo gaat er minder warmte verloren en voelt je woning weer aangenaam warm.

Een graadje minder
Ook met de thermostaat kun je veel energie en geld besparen. Zet dus voortaan de temperatuur wat lager, trek een warme trui aan, pak een lekker warm dekentje of zet wat kaarsjes aan. Dat maakt het ook gelijk gezellig in huis.

Voorkom sluipverbruik
Tv op stand-by, een printer of computer in slaapstand, een telefoonlader zonder telefoon in het stopcontact. Het zijn allemaal apparaten die stroom blijven verbruiken. Zet je apparaten dus uit en trek opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je verspilling. Een stekkerdoos met een schakelaar kan hier handig zijn. Zo schakel je in één keer meerdere apparaten uit.

Douche korter
Door minder lang te douchen verbruik je minder water. Daarnaast bespaar je ook energie voor het opwarmen van het water. Win-win! Een energiezuinige douchekop is ook een mooie toevoeging. Nog meer water en energie besparen? Zet de wasmachine en vaatwasser pas aan als ze helemaal vol zijn.

Vervang oude apparaten
Heb je een huishoudelijk apparaat dat nodig vervangen moet worden? Kies dan voor een energiezuinige variant (A+++). Deze zal duurder zijn in aankoop, maar dit verdien je vanzelf weer terug doordat je minder stroom verbruikt. Bespaar daarnaast door te letten op het gebruik van apparaten. Droog bijvoorbeeld je kleding in de zomer niet in de droger, maar buiten aan de waslijn. Zo ruikt ook je was lekker fris.