Het bouwproces van jouw nieuwbouwhuis

17 november 2020

Je bent trotse koper van een huis in een nieuwbouwproject. Nu is het wachten tot de bouw gereed is. Het bouwproces van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld een jaar. Tijdens dit proces doorloopt de bouw drie verschillende fases; ruwbouwfase, afbouwfase en oplevering.

Ruwbouwfase
Deze fase omvat letterlijk de ruwe bouw van het huis. Hieronder valt bijvoorbeeld de aanleg van de riolering, de fundering van het huis, het aanbrengen van diverse leidingen en het plaatsen van zowel de dragende muren als het dak. Zodra deze fase is doorlopen is het huis water- en winddicht.

Afbouwfase
In deze fase wordt het nieuwbouwhuis verder afgewerkt en gereed gemaakt om te bewonen. Onder deze afwerking vallen onder andere de plaatsing van de binnenmuren, -deuren en -kozijnen en de trap (soms wordt de trap al in de ruwbouwfase geplaatst). Ook het stuken van het plafond, plaatsing van de dekvloeren, afwerking van de wanden, schilder- en tegelwerk en het aanbrengen van overige leidingen wordt in deze fase uitgevoerd. Heb jij ervoor gekozen om ook jouw badkamer en keuken te laten plaatsen, dan gebeurt dit ook in de afbouwfase.

Oplevering
Het moment waar je naar uitkijkt is natuurlijk de oplevering. Tijdens deze laatste fase maak je samen met de bouwer een ronde door jouw nieuwe huis, om te checken of alle werkzaamheden goed en volgens afspraak zijn uitgevoerd. Meestal volgt gelijk na de oplevering ook de sleuteloverdracht en ben jij de trotse eigenaar van jouw nieuwe huis!