Hoe krijg je bouwvocht uit je nieuwbouwhuis?

20 februari 2021

Wist je dat een nieuwbouwhuis bij oplevering tot wel 4.000 liter vocht kan bevatten? Dit komt door vocht in bouwmaterialen (zoals beton), maar ook door vochtig weer tijdens de bouw. Maar hoe krijg je al dat vocht er eigenlijk uit?

Ventileer je nieuwbouwhuis
Zet ramen en deuren zoveel mogelijk open, zodat er lucht door het huis stroomt. Hoe meer luchtcirculatie in huis, hoe beter het bouwvocht opdroogt. Belangrijk hierbij is wel dat je binnendeuren half openzet. Hiermee voorkom je dat deuren krom kunnen trekken door het vocht uit de muren. Indien je de woning al gaat betrekken, zet je meubels dan zo'n 5 centimeter van de muren af. Zo kunnen ze geen vocht uit de muren opnemen.

Zet de verwarming aan
Zet, naast het openzetten van ramen en deuren, de verwarming aan. Maar doe dit wel geleidelijk. Start in de eerste week met zo’n 17 graden en verhoog dit in kleine stapjes tot 20 graden.

Maak gebruik van het ventilatiesysteem
Door de mechanische ventilatie in je nieuwbouwhuis aan te zetten, ben je eerder van bouwvocht af. Zet deze aan op de hoogste stand. Belangrijk is wel dat je dit systeem na een week of acht goed reinigt. Er zal namelijk veel bouwstof in het ventilatiesysteem komen.  

Gebruik een bouwdroger
Soms is het weer buiten niet ideaal om bouwvocht te laten drogen. Een bouwdroger kan dan helpen. Maar wees wel voorzichtig. Bouwdrogers halen soms te snel te veel vocht uit de muur, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Laat je dus goed adviseren.

Wanneer is het huis droog?
Hoe snel het bouwvocht droogt verschilt per huis. Het hangt af van de gebruikte bouwmaterialen en de (weers)omstandigheden tijdens de bouw. Over het algemeen duurt het ongeveer een jaar voordat het bouwvocht volledig uit het huis is verdwenen. Een professionele schilder kan middels een vochtmeting bepalen of je al kunt starten met schilderen. Wil je niet zo lang wachten? Kies dan bijvoorbeeld voor silicaatverf. Dit sluit de muur niet af, waardoor deze nog verder kan drogen en de verf niet afbladdert. Het gebruik van bouwbehang is ook een goede optie.