Aandachtspunten mechanische ventilatie

27 september 2019

Nieuwbouwwoningen worden zeer goed geïsoleerd. Omdat er ook goed geventileerd moet worden in huis, worden veel nieuwbouwwoningen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten! 


  • Het is de bedoeling dat de mechanische ventilatie nooit wordt uitgezet. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als er bij een ramp wordt gevraagd om ramen en deuren te sluiten. In zo'n geval dien je de stekker uit het stopcontact te trekken. 

  • Als je gaat douchen, is het aan te raden om het ventilatiesysteem op de hoogste stand te zetten. Veel mensen zetten een raam open indien de badkamer hierover beschikt. Hierdoor wordt het echter snel koud, waardoor er schimmel kan ontstaan. Tip: mechanische ventilatie aan en raam dicht. 

  • Zet de mechanische ventilatie ook op de hoogste stand als je aan het koken bent, als de was binnen hangt te drogen en als er veel bezoek is. 

  • Maak de roosters en ventielen minstens één keer per jaar schoon met een stofzuiger en een sopje. 

  • Nieuwe mechanische ventilatiesystemen kunnen voorzien worden van sensoren. Deze zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid frisse lucht automatisch je huis binnenkomt.