In 2020 kunnen veel tweeverdieners toch minder lenen

31 oktober 2019

In 2020 gaat bij hypotheekverstrekking het tweede inkomen voor 80% in plaats van 70% meetellen. De verwachting was dus dat tweeverdieners vanaf volgend jaar meer kunnen lenen. Dit gaat helaas in lang niet alle gevallen op.

Om te voorkomen dat hypotheeklasten niet bij de bestedingsruimte van een huishouden passen, bestaat er de woonquote. De woonquote bepaalt wat je maximale hypotheeklast per jaar mag zijn. Het is een percentage dat mede wordt bepaald op basis van je inkomen, de hypotheekrente en je leeftijd. Vanaf volgend jaar gaat de woonquote omlaag. 

Omdat de woonquote daalt kunnen veel tweeverdieners minder lenen. Voor tweeverdieners met een modaal inkomen kan dit oplopen tot € 7.000,- minder en bij inkomens boven de € 90.000,- kan dit oplopen tot € 10.000,- minder. Voor eenverdieners met een laag inkomen ziet het er juist een stuk positiever uit en voor de inkomens in de categorie daarboven blijft e.e.a. stabiel. 

Omdat de gemiddelde huizenprijzen lijken te blijven stijgen, is het vanaf volgend jaar voor veel tweeverdieners lastiger om een woning te vinden. Mocht je dit jaar nog kunnen toeslaan, laat die kans dan niet liggen.