Noord, oost, zuid, west… Wanneer heb je de zon in je tuin?

25 juli 2021

Als je een nieuwbouwwoning met tuin koopt, is het belangrijk om te weten in welke windrichting de tuin zich bevindt. De richting van je tuin bepaalt in hoeverre je kunt genieten van de zon. Lees hier welke voordelen het noorden, oosten, zuiden of westen heeft.

Tuin op het noorden
Op het noorden vangt je tuin de minste zon. Met al die schaduw wordt een tuin op het noorden al snel bestempeld als ‘te donker’. Als dit een kleine tuin is klopt dat wel. Maar is de tuin erg diep? Dan zijn er in de zomer genoeg plekken om zon te vangen. En op een hele warme zomerdag biedt deze tuin juist schaduw en verkoeling.

Tuin op het oosten
De ideale ochtendtuin! Doordat de zon vooral ’s ochtends de tuin in schijnt, is het een perfect om een fijne zonnige ontbijtplek te creëren. In de avond is er weinig zon, tenzij de tuin diep is. De draaiing van de zon zorgt voor diverse zon- en schaduwplekken.

Tuin op het zuiden
Dit is de meest populaire onder woningzoekers. Je hebt zekerheid op veel zonuren. Zelfs in het voorjaar kun je vaak al heerlijk buiten zitten. Het enige nadeel is dat de warmte vaak blijft hangen, waardoor het in de zomer erg heet kan worden. Ga dus eerst even na of een tuin op het zuiden niet té warm wordt voor jullie.

Tuin op het westen
Hier krijg je in de avond pas zon. Perfect voor de fulltime-werkers die na hun werkdag nog even in de zon willen zitten!

Je tuin heeft meestal een combinatie van windrichtingen. Bijvoorbeeld een tuin op het zuidoosten of het noordwesten. Hierdoor geniet je van voordelen van beide windrichtingen. Door verschillende plekjes te creëren geniet je optimaal van alle zonmomenten.