Zo maak je een lichtplan voor je nieuwbouwwoning

25 januari 2021

Het maken van een lichtplan voor je nieuwbouwwoning is een goede manier om de verlichting per ruimte te bepalen. Door hier al tijdig mee te starten, kun je vaak nog aangeven waar je de aansluitpunten wilt hebben en kan inbouwverlichting mogelijk al worden ingebouwd.

Een lichtplan maak je met de volgende stappen:

Maak een plattegrond
Begin met het maken van een plattegrond van de verschillende ruimtes. Geef hierop aan waar je welke meubels wilt plaatsen en vergeet ook decoraties aan de wand niet. Markeer daarnaast de punten waar aansluitingen en stopcontacten komen en geef aan welke activiteit waar plaatsvindt. Een werkplek heeft bijvoorbeeld meer licht nodig dan een plek om televisie te kijken.

De basisverlichting
De volgende stap is het aangeven van de basisverlichting. Hiervoor is het belangrijk dat de hele ruimte goed verlicht wordt en zo min mogelijk schaduwwerking geeft. Kies je voor basisverlichting met een dimmer, dan geeft dit je de mogelijkheid om de sfeer in de ruimte aan te passen.

Functionele verlichting
Na de basisverlichting is het tijd om de functionele verlichting een plek te geven. Denk aan een lamp boven de eettafel of een leeslamp naast de bank. Houd er rekening mee dat goed leeslicht minimaal 60 watt is. Ook hier kan verlichting met een dimmer goed worden toegepast.

Finishing touch
Voeg als laatste nog de decoratieve verlichting toe aan het plan. Deze verlichting kan bijvoorbeeld dienen om een specifiek item in de ruimte te verlichten. Ook kan de verlichting zelf een decoratieve functie hebben door een speciaal lichteffect of een opvallend armatuur.

Nog enkele tips
- Door een combinatie te maken van bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond en vloer- of wandlampen, krijg je verlichting op verschillende niveaus. Dit zorgt voor een fijne balans in de ruimte.
- Kies voor verlichting dat past bij je interieur om eenheid te creëren.
- Stem de hoeveelheid licht af op het kleurgebruik in de ruimte. Lichte kleuren reflecteren licht, waar donkere kleuren licht juist absorberen. Een donkere ruimte heeft dus meer verlichting nodig.
- Indirect licht geeft een ruimtelijk effect. Voeg dus indirect licht toe als je een ruimte groter wilt laten lijken.