Alles wat je moet weten over inbraakpreventie

07 september 2021

De donkere maanden komen er weer aan. Tijd om jouw huis of aankomende woning goed te beveiligen. Want wist je dat 60% van de inbraken wordt gedaan in de maanden oktober t/m maart, wanneer het later licht en eerder donker wordt? Wij helpen je met inbraakpreventie.

Inbraakpreventie zorgt er - logischerwijs - voor dat er minder bij je wordt ingebroken, maar ook dat je een veilig gevoel ervaart op je eigen plek. Je zorgt ervoor dat de inbreker niet ongestoord zijn gang kan gaan en niet ongezien blijft bij een mogelijke poging. Vooral bij een nieuwbouwhuis, waarbij de wijk wellicht nog niet geheel bewoond is, is dit erg belangrijk. Je hebt dan minder sociale controle. Aan welke punten en hulpmiddelen kan je allemaal denken bij inbraakpreventie?

Tips voor iedere dag
Laten we bij het begin beginnen. Zelf kun je al een hoop doen zonder hulpmiddelen. Denk hierbij aan het volledig op slot doen van deuren en ramen als je weggaat of als je in een ander gedeelte van je huis bent. Plaats waardevolle spullen niet in het zicht of scherm deze af door een gordijn of rolluik. Maak tevens gebruik van je buren en voorbijgangers; vergroot de sociale controle door de ramen en deuren van je huis niet uit het zicht te houden door bijvoorbeeld schuttingen of begroeiing.

Laat de techniek je helpen
Naast de alledaagse tips, zijn er genoeg hulpmiddelen waarmee je inbraak kunt voorkomen. Gebruik altijd kwalitatief goed hang- en sluitwerk op ramen, deuren, en lichtkoepel; bij voorkeur sluitwerk met anti-kerntrekbeslag en middelen die voldoen aan het Politiekeurmerk. Je kunt dit herkennen aan het SKG®-logo, met sterren. Gebruik buitenverlichting met een sensor rond de ramen en deuren van je huis, net als naast je voordeur. Zo zie je altijd wie er voor de deur staat. Beveilig je schuifpui, een extra inbraakgevoelige plaats, met bijvoorbeeld een hangslot of een balk tussen de twee deuren. Denk ook aan zaken zoals een alarm met persoonlijke code of een camera waarvan de beelden op afstand te bekijken zijn.

Vergeet je schuur niet 
We hebben tegenwoordig steeds meer waardevolle spullen, welke we ook in de schuur en garage opbergen. Elektrische fietsen met een dure accu, prijzig gereedschap of tv's of pc's die je tijdelijk hebt opgeborgen. De waarde loopt al snel op tot duizenden euro's. Uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken komt naar voren dat 70% van de schuren in Nederland niet goed beveiligd is. Zonde! Zorg er dus ook voor dat jouw schuur een goed slot met anti-kerntrekbeslag heeft. Je kunt ook denken aan extra beveilig zoals bijzetsloten of een hangslot. Misschien nog wel het belangrijkst: ben je in de tuin aan het werk en loop je steeds in en uit, sluit de schuur dan tussendoor af als je niet in de buurt bent. Zo voorkom je insluipers.

Op vakantie of voor langere tijd weg?
Je wilt niet dat dit af te zien is aan jouw woning. Het huis moet bewoonbaar lijken, wat je al kunt creëren met kleine dingen. Vraag de buren post van de mat weg te halen en hun auto op jouw oprit te parkeren. Werk met lampen op een tijdschakelaar, zodat het lijkt alsof je thuis bent als het donker wordt. Pas ook op met het delen van berichten over je vakantie op social media, doe dit nooit op een openbaar account. Hou de schijn op dat jij gewoon lekker thuis bent.

Met deze tips hou jij de inbreker buiten! Kan jij de checklist afvinken?