Laat jouw moestuin weer opbloeien met deze najaar-toppers

08 oktober 2021

Veel mensen denken altijd dat groenten alleen in het voorjaar kunnen beginnen met groeien. Dat is niet het geval, want niet alle planten hebben zonlicht en warmte nodig. Zolang je in het najaar de juiste groenten plant, ben je verzekerd van een mooie najaarsoogst!

Spinazie
Deze snelgroeiende groente is de ideale kandidaat voor het najaar, aangezien deze groente snel groeit en er dus veel te oogsten is.

Radijs
Radijsjes groeien ook heel snel in de winter. Houdt ze daarom goed in de gaten, want bij radijsjes geldt: hoe groter de radijs, hoe meer smaak ze zijn verloren.

Winterui
Je kan de winterui tot midden november planten in de tuin, zolang het nog niet gevroren heeft. De pootplantjes zijn vanaf eind september te koop.

Spruiten
Spruiten komen er in alle soorten en maten, dus let op welke soort je pakt. Maar er zijn meerdere spruitkool (de plant waar de spruit aan groeit) soorten die in het najaar geoogst kunnen worden en de winter overleven.

Bieten
Ook een groente die in veel variëteiten komt; de biet. De meeste bietsoorten groeien het gehele jaar ondergronds, en zijn dus ook in het najaar op te kweken. 

Bloemkool
Wanneer je denkt aan winter, denk je aan stamppot. Een bloemkool kan daarin natuurlijk niet ontbreken! Gelukkig groeit deze kool het gehele jaar door.

Rucola
Rucola doet het in zowel het voor als najaar goed. Probeer ze wel te oogsten voordat het gaat vriezen, want wintertempraturen zijn ze geen fan van.

Kruiden
Bij heerlijke stoofpotten of andere wintergerechten kunnen goede kruiden natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig groeien sommige kruiden het gehele jaar door, zoals rozemarijn, tijm, munt en laurier. Deze planten vinden het overigens wel fijn als de winter niet al te streng is.

Extra: Rabarber & winterpeen
Deze planten zaai je wel in het voorjaar, maar doordat deze plant langzaam groeit en vorstbestendig is, kan je deze oogsten in het najaar en er heerlijk van genieten.

We wensen je veel plezier met jouw moestuin dit najaar!