Waar moet je op letten bij de aankoop van een keuken?

31 oktober 2021

De aankoop van een keuken; het gaat nooit zonder moeite. Je hebt er een tijd voor gespaard en je kijkt uit naar de nieuwe kastruimte, werkruimte en apparatuur. Een keuken kopen hoort een feestje te zijn, maar gaat niet altijd zonder slag of stoot. Onze tips helpen je!

Tip 1: Ervaring
Lees voor aankoop van de keuken bij een speciaalzaak de ervaringen van andere keukenkopers online. Blijf kijken naar alle reviews en zie hoe de kwaliteit en service van ieder bedrijf zijn.

Tip 2: Meten is weten
Deze tip lijkt voor de hand te liggen, maar meet voordat je een bezoek brengt aan de speciaalzaak de ruimte op waar de keuken komt. Zo kan er gelijk een goed voorstel worden gemaakt. Meet niet alleen de lengte en breedte op, maar kijk ook naar hoogte en eventuele ‘obstakels’ zoals ramen, kozijnen en hoeken.

Tip 3: Wacht af
Veel keukenverkopers werken op provisiebasis. Deze zullen dus zo snel mogelijk een koopcontract onder je neus proberen te schuiven. Trap niet in verkooptrucjes zoals ‘deze aanbieding is alleen vandaag geldig of ‘misschien is deze keuken snel niet meer leverbaar’, dit zijn alleen trucjes om zo snel mogelijk een tot een overeenkomst te komen.

Tip 4: Prijs
Sommige keukenzaken werken met een nettoprijzen beleid; jij geeft aan wat je budget is en de verkoper stelt een mooie keuken voor jou samen op dit budget. Ga ervan uit dat de prijs net iets boven het budget zit. Andere keukenzaken werken met flinke kortingen, die op kunnen lopen tot de 40/50%. Zo lijkt het alsof je een goed onderhandelingsresultaat behaald hebt, terwijl in werkelijkheid iedereen deze korting krijgt.

Tip 5: Aanrechtblad
Het aanrechtblad is een prominent onderdeel van je keuken. Er zijn veel verschillende soorten met ieder zijn voor- en nadelen. Staar je vooral niet blind op de uitstraling van ieder blad, maar laat je ook vooral informeren over onderhoud en specifieke eigenschappen van ieder blad.

Tip 6: CBW keurmerk
Kijk of de verkoper een CBW keurmerk heeft, want dan bied de verkoper extra garanties bij aanschaf van de keuken. Let goed op bij het annuleren van de keuken, dit kost dan gemiddeld 30% van de aankoopprijs.

Tip 7: Intentie
Maak vooraf duidelijk aan de verkoper wat je intenties zijn. Als je het voorstel eerst thuis wilt bekijken voordat je wilt tekenen, geef dat vooral aan! Laat alleen uitgebreide voorstellen maken bij serieuze interesse, de verkoper zal hier namelijk best wat tijd in steken. 

Bonustip: Installatie
Laat de keuken altijd installeren door de speciaalzaak. Zo voorkom je problemen met de garantie en weet je zeker dat het eindresultaat goed is.